Hranie digitálnych hier ("videohier") detí v čase podmienok koronavírusu

Milí rodičia,

ako sa hovorí, "všetkého veľa škodí". Platí to aj v prípade digitálnej zábavy, ktorá je dostupná v offline aj online verzii. Reč je o hraní digitálnych hier deťmi. Digitálne hry (starší názov "videohry") nie sú ojedinelým fenoménom ani v čase, keď deti chodia do školy a situácia je bežná, teda bez pandémie koronavírusu a dlhodobého pobytu detí v domácom priestore. Preto je dôležité venovať zvýšenú pozornosť a kontrolu detí v oblasti množstva času stráveného hraním hier. Pýtate sa, prečo je to dôležité a nemali by im deti prepadnúť? Odpoveď znie - pre zvýšené riziko vzniku závislosti od hrania digitálnych hier. Toto tvrdenie je možné podložiť dôkazmi a preto pre Vás zverejňujem môj skorší text (2019) o výsledkoch vedeckých štúdií hrania hier.

Jozef Benkovič s kolektívom z Odborného liečebného ústavu psychiatrického Predná Hora a zo psychologickej ambulancie v Liptovskom Mikuláši, skúmali stredoškolskú mládež[1] v oblasti počtu a frekvencie hráčstva digitálnych hier v súvislosti s negatívnym dopadom na psychiku. Zistili, že excesívne hrávajúci hráči digitálnych hier, ktorí hrajú viac ako tri hodiny denne, trpia niektorými symptómami návykového hrania. Takisto zachytili vysoký počet a častú frekvenciu hrania digitálnych hier u stredoškolskej mládeže[2].

Výskumníkov zaujímalo, aké žánre preferujú stredoškoláci. Zistili, že najčastejšie striedajú hry, kombinujú viacero žánrov (40 %). Na druhom mieste nasledovali strategické a akčné hry (18%) a na treťom to boli on-line hry (16%). 15 % opýtaných hrávalo hry iné – logické, erotické, pre dievčatá ap. Ďalšie preferované hry tvorili športové (8%) a MMORPG (3%). Zaujímavosťou vzorky však je, že na portáli zodpovedne.sk[3], ktorý sa venuje internetovému fenoménu aj v súvislosti s digitálnymi hrami uvádzajú, že jeden z najsilnejších žánrov hier spôsobujúcich závislosť sú práve MMORPG hry, pričom vo výskume, tvorili hráčov tohto typu hry len 3 %, pričom však bola zistená v 12 % závislosť žiakov od digitálnych hier[4].

Výskumníci pri testovaní zistili, že žiaci pociťovali viacero zdravotných a sociálnych negatív v kombinácií (33%). Jednotlivé typy boli ako samostatné jednotky ťažkostí zastúpené percentuálne nižším podielom.

U testovaných sa objavovali abstinenčné príznaky, pričom až u 72 % sa prejavovali v kombinácii viacerých uvedených[5]. Autori zistili, že negatívne dôsledky častého hrania digitálnych hier majú dopad aj na najmladšiu generáciu Slovenka. V pozorovanom súbore 679 študentov a študentiek zistili, že vyše 95 % chlapcov a 67 % dievčat hráva digitálne hry. Študenti chlapci hrávajú počítačové hry v signifikantne vyššom počte ako študentky dievčatá a to na hladine významnosti p < 0,001. Tieto údaje sú dôkazom veľkej obľuby digitálnych hier najmä u chlapcov a výsledky sú porovnateľné so zistenými údajmi v iných krajinách[6]. Digitálne hry sú obľúbené na celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko. 528 študentov a študentiek zo súboru, hráva digitálne hry. U vyše 12 % hráčov zo súboru, hrajúcich digitálne hry viac ako tri hodiny za deň, sa už podobne ako u patologických hráčov, začali vyskytovať symptómy návykového správania[7]. Autori taktiež zistili závažný výsledok a to kumuláciu negatívnych emócií, ako sú nervozita, zlosť, napätie, veľká nuda, ak sú od hry „odstavení“[8]. Tieto výsledky sú podporené aj výsledkom prieskumu Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie a občianskeho združenia eSlovensko, ktorý prostredníctvom tohto prieskumu o deťoch vo virtuálnom prostredí zistil, že práve hranie digitálnych hier je najčastejšou aktivitou detí na internete. Podľa zistení, hraniu digitálnych hier sa venuje až 85, 1% detí prvého stupňa základných škôl a 70,0 % detí druhého stupňa základných škôl. Aj výsledky skúmania vplyvu hier na deti v tejto štúdii sú porovnateľné s výskumom doktora Benkoviča s kolektívom. Autori totiž zistili, že staršie deti, pre dlhší čas hrania digitálnych hier, trpeli bolesťami hlavy, zabudli piť alebo jesť, niekedy sa nestihli pripraviť do školy, nevedeli sa od hry dostať a stále na ňu mysleli[9].

Vážení rodičia, článok mal za cieľ priblížiť vám možné dôsledky nadmerného hrania detí, či už tých na základných školách, ako aj na stredných. Preto prosím, venujte pozornosť a trpezlivosť tomu, aby ste vedeli kedy vaše dieťa hráva, čo hráva a veľmi dôležitá info - ako dlho hráva. Stanovte pevné hranice a trvajte na ich dodržiavaní.

V prípade akýchkoľvek ďalších otázok o hrách a deťoch mi neváhajte napísať na e-mail (okrem poradenstva ponúkam možnosť zaslať ďalšie vytvorené materiály o vplyve hier na zdravie detí): psycholog.hubinakova@gmail.com alebo sa so mnou skontaktujte cez FB stránku Psycholog_ZS_Stur

V ďalších článkoch si povieme aj o pozitívnych účinkoch digitálnych hier za dodržiavania pravidiel a hlavne, o edukačných hrách, čiže, ako použiť nástroj digitálnych hier pozitívnym smerom v oblasti psychického zdravia a zvyšovania či zlepšovania určitých funkcií za pomoci vybraných hier.

 

Mgr. Henrieta Hubináková, PhD.

          Školský psychológ

 

[1] N=679, Ž=433, M=246.

[2] BENKOVIČ, J., HIĽOVSKÁ, Z., DUBOVCOVÁ, Z.: Počítačové hry, dôsledky na život a fungovanie mladého jedinca. [online]. [2017-12-21]. Dostupné na <http://www.solen.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=5062>.

[3] Závislosť od počítača a počítačových hier. [online]. [2017-12-21]. Dostupné na <https://www.zodpovedne.sk/index.php/sk/deti-v-sieti/zavislosti/164-zavislost-od-pocitaca-a-pocitacovych-hier>.

[4] Uvedený fakt komparovaných výsledkov evokuje nutnosť ďalšieho skúmania a meraní.

[5] Nervozita, zlosť, napätie, nuda…

[6] Napríklad v Česku, Nórsku a ďalších.

[7] Premýšľajú o nich, aj keď ich nehrajú, ponocujú kvôli nim, o svojej hre často klamú blízkym.

[8] BENKOVIČ, J., HIĽOVSKÁ, Z., DUBOVCOVÁ, Z.: Počítačové hry, dôsledky na život a fungovanie mladého jedinca. [online]. [2017-12-21]. Dostupné na <http://www.solen.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=5062>.

[9] GREGUSSOVÁ, M., DROBNÝ, M.: Deti v sieti. Ako chrániť seba a naše deti na internete. Bratislava : Ministerstvo vnútra SR, 2013, s. 17.

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Myjava
    Štúrova 18
  • +421 34 6965401

Fotogaléria