Digitálne vzdelávacie hry pre deti so špeciálnymi vzdelávacími potrebami

Milí rodičia,
prinášam vám sľúbený článok o edukačných digitálnych hrách. Teraz si povieme primárne o Pinf hrách, ktoré sú určené pre deti so špeciálnymi vzdelávacími potrebami (poruchy učenia, autizmus, detská mozgová obrna, Downov syndróm, ap.) a mentálnym postihnutím. Vďaka nim je možné učiť sa hravou formou písať, čítať, rozoznávať farby, logické uvažovanie, matematiku, ale aj zlepšovať jemnú motoriku, ai. Tieto hry sú vytvorené špeciálne pre potreby ich užívateľov.

Zaujímavým faktom je, že autorom týchto hier je študent Ondrej Vrábel, ktorý dokázal naprogramovať didaktické hry pre mentálne postihnuté deti a mladistvých už v 15tich rokoch. Jeho Pinf Hry[1] sú zadarmo a online (presnejšie 9 hier je zdarma; v prípade, že by ste chceli získať celý balíček 26 hier na rok, vyjde vás to 2 eurá mesačne), preložené do viacerých jazykov. !Pozor! Vzhľadom na súčasnú situáciu sa rozhodli o sprístupnenie všetkých vzdelávacích hier ZADARMO pre všetkých, počas trvania situácie pandémie. Stačí, ak po inštalácii zvolíte typ licenie pre DOMÁCNOSŤ. Viac tu: https://www.pinfhry.sk/stiahnut/

Ondrejove hry sú oproti bežným hrám menej farebné, jednoduchšie a bežia pomalšie. Hra nemá skóre, aby pre deti nebolo demotivujúce a jednotlivé hrania na seba jednotlivo nenadväzujú. Hry sú zamerané na precvičovanie farieb a písmen s pomôckami[2], pretože týmto deťom sa ľahšie pamätá farba s pomôckou. Iné Ondrejove hry napríklad cvičia jemnú motoriku. Ondrej svoje hry vždy konzultoval s mentálne postihnutou sesternicou, vďaka čomu vedel presne nastaviť ich rozhranie. Neskôr naprogramoval aj vzdelávacie hry pre autistov, k čomu bol priamo vyzvaný odborníkmi, ktorí s nimi pracujú[3].  Tieto hry používa už viac ako 200 inštitúcií na Slovensku a takisto mnohé rodiny. Ondrej Vrábel a jeho Pinf Hry získali mnohé významné ocenenia[4].

Ak sa chcete o hrách dozvediať viac a poprípade umožniť ich zahrať si vašim deťom, nájdete ich po kliknutí na tento odkaz: Pinf_hry_hrať

Keďže som sa téme digitálnych hier a ich vplyvom na psychiku detí/dospelých venovala v minulosti aj v rámci výskumu, budem vám postupne prinášať viacej svojich textov či tipov s touto témou. Budem sa tešiť, ak si v článkoch nájdete/vyberiete informácie, ktoré vám budú na úžitok.

 

Mgr. Henrieta Hubináková, PhD.

       Školský psychológ

 

 

 

[1] https://www.pinfhry.sk/.

[2] Napríklad „červené jabĺčko“.

[3] KADLECOVÁ, M.: Hry trinásťročného Ondreja pomáhajú mentálne postihnutým. [online]. [2017-12-21]. Dostupné na <http://vlcata.dennikn.sk/hry-trinastrocneho-ondreja-pomahaju-mentalne-postihnutym/>.

[4] O Pinf hrách. [online]. [2017-12-21]. Dostupné na <https://www.pinfhry.sk>.

 

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Myjava
    Štúrova 18
  • +421 34 6965401

Fotogaléria